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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
16/11/1998 |
Data da última atualização: |
01/08/2019 |
Autoria: |
BUENO, M. S.; VITTI, D. M. S. S. |
Afiliação: |
MAURO SARTORI BUENO, Universidade de São Paulo - USP/Centro de Energia Nuclear na Agricultura - CENA; DORINHA MIRIAM SILBER SHMIDT VITTI, Universidade de São Paulo - USP/Centro de Energia Nuclear na Agricultura - CENA. |
Título: |
Cinética do fósforo em tecidos de caprinos. |
Ano de publicação: |
1998 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 33, n. 10, p. 1609-15, out. 1998. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em inglês: Kinetics of phosphorus in goat tissues. |
Conteúdo: |
O objetivo do trabalho foi determinar a cinetica do P em algns tecidos de caprinos submetidos a dietas com quantidade de P insuficiente, adequada e elevada. Foram utilizados nove caprinos machos castrados da raca Alpina, alojados em gaiolas individuais e alimentados por 29 dias com dietas compostas de feno e concentrado suplementado com 0,1 ou 2 g de P/dia na forma de fosfato bicalcico. No 22. dia os animais receberam injecao de 7,4 MBq de P na jugular esquerda. No 8. dia apos a aplicacao do tracador, os animais foram abatidos e coleraram-se amostras de figado, rim, coracao e musculo para determinacao da cinetica do P. As variaveis foram submetidas a regressao com o consumo de P. Os teores de P no coracao, musculo e rim mostraram relacao linear positiva e significativa com o consumo de P, mas o figado e osso nao. A retencao de P foi significativamente maior no osso, seguida pelo figado, rins e coracao, e inferior no musculo; mostrando relacao linear inversa e significativa com o consumo de P em todos os tecidos. A atividade especifica padronizada e relativa mostraram maiores valores nos rins, coracao e figado,e menores valores no musculo e osso. Apenas a atividade especifica padronizada mostrou relacao significativa inversa com o consumo de P em todos os tecidos. Pode-se concluir que o consumo de P determina o seu teor em alguns tecidos, assim como a cinetica do elemento entre compartimentos. |
Palavras-Chave: |
Atividade especifica; Bone; Kidney; Muscle; Specific activity. |
Thesagro: |
Coração; Fígado; Músculo; Osso; Plasma; Rim. |
Thesaurus Nal: |
heart; liver. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/92324/1/pab312-96.pdf
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Marc: |
LEADER 02201naa a2200301 a 4500 001 1087332 005 2019-08-01 008 1998 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBUENO, M. S. 245 $aCinética do fósforo em tecidos de caprinos. 260 $c1998 500 $aTítulo em inglês: Kinetics of phosphorus in goat tissues. 520 $aO objetivo do trabalho foi determinar a cinetica do P em algns tecidos de caprinos submetidos a dietas com quantidade de P insuficiente, adequada e elevada. Foram utilizados nove caprinos machos castrados da raca Alpina, alojados em gaiolas individuais e alimentados por 29 dias com dietas compostas de feno e concentrado suplementado com 0,1 ou 2 g de P/dia na forma de fosfato bicalcico. No 22. dia os animais receberam injecao de 7,4 MBq de P na jugular esquerda. No 8. dia apos a aplicacao do tracador, os animais foram abatidos e coleraram-se amostras de figado, rim, coracao e musculo para determinacao da cinetica do P. As variaveis foram submetidas a regressao com o consumo de P. Os teores de P no coracao, musculo e rim mostraram relacao linear positiva e significativa com o consumo de P, mas o figado e osso nao. A retencao de P foi significativamente maior no osso, seguida pelo figado, rins e coracao, e inferior no musculo; mostrando relacao linear inversa e significativa com o consumo de P em todos os tecidos. A atividade especifica padronizada e relativa mostraram maiores valores nos rins, coracao e figado,e menores valores no musculo e osso. Apenas a atividade especifica padronizada mostrou relacao significativa inversa com o consumo de P em todos os tecidos. Pode-se concluir que o consumo de P determina o seu teor em alguns tecidos, assim como a cinetica do elemento entre compartimentos. 650 $aheart 650 $aliver 650 $aCoração 650 $aFígado 650 $aMúsculo 650 $aOsso 650 $aPlasma 650 $aRim 653 $aAtividade especifica 653 $aBone 653 $aKidney 653 $aMuscle 653 $aSpecific activity 700 1 $aVITTI, D. M. S. S. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 33, n. 10, p. 1609-15, out. 1998.
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Solos. |
Data corrente: |
23/03/2022 |
Data da última atualização: |
23/03/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
HORÁK-TERRA, I.; TERRA, F. da S.; LOPES, A. K. A.; DOBBSS, L. B.; FONTANA, A.; SILVA, A. C.; VIDAL-TORRADO, P. |
Afiliação: |
INGRID HORÁK-TERRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DOS VALES DO JEQUITINHONHA E MUCURI; FABRÍCIO DA SILVA TERRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DOS VALES DO JEQUITINHONHA E MUCURI; ADRIENY KEROLLEN ALVES LOPES, UNIVERSIDADE FEDERAL DOS VALES DO JEQUITINHONHA E MUCURI; LEONARDO BARROS DOBBSS, UNIVERSIDADE FEDERAL DOS VALES DO JEQUITINHONHA E MUCURI; ADEMIR FONTANA, CNPS; ALEXANDRE CHRISTÓFARO SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DOS VALES DO JEQUITINHONHA E MUCURI; PABLO VIDAL-TORRADO, USP/ESALQ. |
Título: |
Soil characterization and drainage effects in a savanna palm swamp (vereda) of an agricultural area from Central Brazil. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 46, e0210065, 2022. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.36783/18069657rbcs20210065 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Brazilian palm swamps (veredas) are fundamentals in the hydrological balance of watercourses in the Brazilian savanna (Cerrado). The "sponge effect" of their soils is the main factor controlling local hydrology, storing rainwater, and functioning as headwaters. The restricted knowledge of these tropical ecosystems has led to increased losses, poor preservation, and reduction in their ecosystem services. Veredas have become refuges surrounded by croplands, often drained and inappropriately managed. This study shows the impacts of anthropization on soil processes and properties of a vereda in an agricultural area. Two soil profiles were selected and characterized as preserved and anthropized, respectively upstream and downstream of the studied vereda. Morphological, physical, chemical and microbiological properties were analyzed. Principal Components Analysis (PCA) was applied to synthesize the data and provide evidence of the main properties and underlying processes that most responded to the degradation action. The arrangement of this analysis shows three main distinguish drivers: one joining the properties related to the humification of organic matter and relative accumulation of mineral matter versus accumulation of organic matter; the second with properties related to soil chemical reactivity; and the third reflecting the mineralization of organic matter. Our results suggest that the anthropic action has strongly caused the organic carbon reduction (~22 %). After 20 years, the anthropized soil presents not only a great decline in carbon stock (~14 kg m-2), but also strong impacts on several other ecologic functions, such as water holding capacity. Veredas are complex and fragile environments, and they should be fully protected to maintain their ecosystem services. MenosBrazilian palm swamps (veredas) are fundamentals in the hydrological balance of watercourses in the Brazilian savanna (Cerrado). The "sponge effect" of their soils is the main factor controlling local hydrology, storing rainwater, and functioning as headwaters. The restricted knowledge of these tropical ecosystems has led to increased losses, poor preservation, and reduction in their ecosystem services. Veredas have become refuges surrounded by croplands, often drained and inappropriately managed. This study shows the impacts of anthropization on soil processes and properties of a vereda in an agricultural area. Two soil profiles were selected and characterized as preserved and anthropized, respectively upstream and downstream of the studied vereda. Morphological, physical, chemical and microbiological properties were analyzed. Principal Components Analysis (PCA) was applied to synthesize the data and provide evidence of the main properties and underlying processes that most responded to the degradation action. The arrangement of this analysis shows three main distinguish drivers: one joining the properties related to the humification of organic matter and relative accumulation of mineral matter versus accumulation of organic matter; the second with properties related to soil chemical reactivity; and the third reflecting the mineralization of organic matter. Our results suggest that the anthropic action has strongly caused the organic carbon reduction (~22 %). After 20 years... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Serviços ecossistêmicos; Tropical wetlands; Water drainage. |
Thesagro: |
Cerrado; Drenagem; Histossolo; Pântano. |
Thesaurus NAL: |
Ecosystem services; Histosols. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/232865/1/Soil-characterization-and-drainage-effects-in-a-savanna-palm-swamp-2022.pdf
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Marc: |
LEADER 02752naa a2200313 a 4500 001 2141193 005 2022-03-23 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.36783/18069657rbcs20210065$2DOI 100 1 $aHORÁK-TERRA, I. 245 $aSoil characterization and drainage effects in a savanna palm swamp (vereda) of an agricultural area from Central Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aBrazilian palm swamps (veredas) are fundamentals in the hydrological balance of watercourses in the Brazilian savanna (Cerrado). The "sponge effect" of their soils is the main factor controlling local hydrology, storing rainwater, and functioning as headwaters. The restricted knowledge of these tropical ecosystems has led to increased losses, poor preservation, and reduction in their ecosystem services. Veredas have become refuges surrounded by croplands, often drained and inappropriately managed. This study shows the impacts of anthropization on soil processes and properties of a vereda in an agricultural area. Two soil profiles were selected and characterized as preserved and anthropized, respectively upstream and downstream of the studied vereda. Morphological, physical, chemical and microbiological properties were analyzed. Principal Components Analysis (PCA) was applied to synthesize the data and provide evidence of the main properties and underlying processes that most responded to the degradation action. The arrangement of this analysis shows three main distinguish drivers: one joining the properties related to the humification of organic matter and relative accumulation of mineral matter versus accumulation of organic matter; the second with properties related to soil chemical reactivity; and the third reflecting the mineralization of organic matter. Our results suggest that the anthropic action has strongly caused the organic carbon reduction (~22 %). After 20 years, the anthropized soil presents not only a great decline in carbon stock (~14 kg m-2), but also strong impacts on several other ecologic functions, such as water holding capacity. Veredas are complex and fragile environments, and they should be fully protected to maintain their ecosystem services. 650 $aEcosystem services 650 $aHistosols 650 $aCerrado 650 $aDrenagem 650 $aHistossolo 650 $aPântano 653 $aServiços ecossistêmicos 653 $aTropical wetlands 653 $aWater drainage 700 1 $aTERRA, F. da S. 700 1 $aLOPES, A. K. A. 700 1 $aDOBBSS, L. B. 700 1 $aFONTANA, A. 700 1 $aSILVA, A. C. 700 1 $aVIDAL-TORRADO, P. 773 $tRevista Brasileira de Ciência do Solo$gv. 46, e0210065, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Solos (CNPS) |
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Registro completo
Biblioteca(s): |
Catálogo Coletivo de Periódicos Embrapa; Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Oriental. |
Identificador: |
191 |
Data corrente: |
09/05/2002 |
Data da última atualização: |
05/05/2015 |
Código do título: |
1850001 |
ISSN: |
0001-9704 |
Código CCN: |
001824-4 |
Título e Subtítulo: |
AFINIDAD |
Entidade: |
Instituto Quimico de Sarria |
Local de publicação: |
Barcelona, Espanha, ES |
Periodicidade: |
Bimestral |
Inicio de publicação: |
1924 |
Coleções da unidade: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos 1953 (30); 1954 31(133,135-144); 1955 32(145-156); 1956 33(157-158); 1966 23(241-246); 1967 24(147-252); 1968 25(253-262); 1969 26(263-272); 1970 27(273-282); 1971 28(283-292); 1972 29(293-302); 1973 30(303-312); 1974 31(313-313-314,316-322); 1975 32(323-332); 1976 33(333-342); 1977 34(343-352); 1978 35(353-358); 1979 36(359-364); 1980 37(365-370); 1981 38(371-376); 1982 39(377-382); 1983 40(383-388); 1984 41(389-394); 1985 42(395) Classificação: 540.5
Embrapa Amapá 1979 36(360-361,363-364)
Embrapa Amazônia Oriental 1950 (95-96); 1951 (97-108); 1952 (109-120); 1953 (121-132); 1954 (133-144); 1955 (145-156); 1956 (157-168); 1957 (169-180); 1958 (181-182); 1959 (193-204); 1960 17(205-210); 1961 18(211-216); 1962 19(217-222); 1963 20(223-228); 1964 21(229-232,234); 1965 22(235-240); 1966 23(241-246) nesp; 1967 24(247-252); 1968 25(253-262); 1969 26(263-272); 1970 27(273-275,277-282); 1971 28(283-292); 1972 29(293-302); 1973 30(303-312); 1974 31(313-322); 1975 32(323-332); 1976 33(333-342); 1977 34(343-352); 1978 35(353-354); 1979 35(355-358), 36(359-364); 1980 37(365-370); 1981 38(371-376), 39(376); 1982 39(377-382); 1983 40(383-387); 1984 41(389-394); 1985 42(395-400); 1986 43(401-406); 1987 44(407-412); 1988 45(413-418); 1989 46(419-424); 1990 47(425-427,430); 1991 48(431-436); 1992 49(437-442); 1993 50(443,445,447-448); 1994 51(449-454); 1995 52(455-460); 1996 53(461-466) nesp; 1997 54(467-469); 1999 56(480-484); 2000 57(485-490); 2001 58(491-496); 2002 59(497-502); 2003 60(503-508); 2004 61(509,511-514); 2005 62(516-517,519-520); 2006 63(521,523-526); 2007 64(527-529,531-532); 2008 65(533-536) Classificação: 540.5A257 |
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